Bli klimatsmart i vardagen

Att leva klimatsmart är det många som vill göra, men få som faktiskt vet hur man gör för att leva så – men sanningen är att det fkaktiskt är enklare än man tror.

Det finns många sätt man kan leva på för att vara vänlig mot klimatet, vissa väljer till exempel att leva efter konceptet zero waste och andra gör vad de kan för att plastbanta i sin vardag. Men vill man leva mer klimatsmart men inte ändra hela sin livsstil finns en hel del saker i vardagen som man kan förändra. Och sanningen är att detta är enklare än man kanske kunde föreställa sig och det är något som ger konkreta tips på i tidningen svenska YLE. Där skriver man bland annat om hur man kan göra något så enkelt som att i sin vardag tänka på tre saker: hur man rör sig, hur man äter och hur man bor.

 

Röra, äta och leva:

 

  • Rör dig – hur du rör dig påverkar miljön och framförallt när du väljer bil eller flyg eftersom att kollektivtrafiken är miljövänligare, men bäst är att cykla eller promenera för så lite miljö- och klimatpåverkan som möjligt. Ba för både plånbok, hälsa och miljö kort sagt.
  • Äta – minskad köttkonsumtion är bra för miljön. Är tre dagar vegetarisk mat i veckan så minskar du köttets inverkan på miljön och undvik att använda spisen för mycket och använd istället vattenkokare eller mikrovågsugn. Kökets energislukning är nämligen värst och främst din ugn. Ett tips är också att köpa mat som kommer nära din hemort, då minskar transportutsläppen.
  • Ditt boende – i hemmet handlar det främst om hur du värmer upp ditt hem och vilken el du köper. Du kan välja annan el och det finns en rad olika miljövänligare alternativ idag när det kommer till uppvärmning av hemmet. Så byt ut till det alternativ som passar ditt hem bäst. Självklart finns även miljöbovar som elapparater i standby-läge eftersom dessa drar massa el även när produkten inte används. Använd därför en skarvsladd med on/off-knapp för att undvika att du slösar på elen – det gör samtidigt att du är både miljö- och klimatsmart samtidigt som du sparar in på dina kostnader. 

Published on  June 14th, 2016