Bygg en kista

Det är inte lika vanligt med kistor i gemene mans hem idag, som det var för bara femtiotalet år sedan. Men få saker är faktiskt så eleganta som en vackert snidad träkista i sovrum eller vardagsrum.
Det är inte så svårt att bygga en kista som man skulle kunna tro när man ser någon av de stora vackra pjäserna. Det här är lite grundläggande instruktioner för dig som är i kistbyggartagen:
Välj ett träslag som är lätt att karva i, det vill säga lagom hårt för att kniven ska vara följsam, men samtidigt inte mjukt nog att bli för poröst. På en brädgård kan du enkelt få hjälp med val av trä. Köp då fyra tjockare plattor (cirka två centimeter i bredd) och två fyrkantigare. Köp också två längre brädor och två kortare till lockets upphöjning om du vill ha en sådan. Slipa sedan materialet och såga till det så att de olika kistsidorna verkligen passar varandra. Sedan är det dags att olja materialet, förslagsvis i en mörkare olja så att den får en vackert dov ton. Att snickra ihop kistan (och anpassa storlekarna perfekt efter varandra) kräver naturligtvis en mall, men dessa finns det flera av på både internet och hos duktiga snickare. Googla eller hör runt på brädgårdar och snickerifirmor!
Kom ihåg att inte ha kistan framme när den är nyoljad, eftersom att den då ger ifrån sig ohälsosamma oljeångor. Ha den hellre utomhus, eller om tvunget, i trapphuset.
Lycka till!

Published on  September 6th, 2013