Fuktskadad husgrund

Det är inte helt ovanligt med fuktskador i Sverige, vilket kan förklaras med att vi inte har ett särskilt varmt och torrt klimat. Vårt klimat har blivit varmare och fuktigare vilket lett till att fukt- och mögelskador i till exempel husgrunder har ökat, särskilt när det gäller krypgrunder. En krypgrund är till för att hålla markens kyla borta från huset, men ofta resulterar det i att en massa fukt samlas i krypgrunden och det är inte så bra alla gånger. Sydsvenskan skriver om att sju av tio hus med krypgrund har problem med fukt- och mögelskador, och det står bland annat följande:

 

Dålig dränering runt huset är en riskfaktor. Fuktig jord eller lera i grunden under huset är en annan - inte minst om marken är ojämn så att det kan bildas vattensamlingar. Kvarlämnat byggmaterial i den fuktiga miljön kan lätt börja mögla. Håkan Lundahl och Kent Stenbeck kan berätta om skräckexempel som de har hittat i husgrunder.

 

Vi på Maskin o motor har flera gånger hört om dessa fuktskador, och en av författarna har en granne som fick en riktigt allvarlig fuktskada med svartmögel och hela rasket för några månader sedan. Men hen såg till att söka professionell hjälp, och Ocab avfuktade krypgrunden. Efter det blev det mycket bättre, och hen såg också till att öka ventilationen under grunden för att undvika problem med det i framtiden, så det gäller att få hjälp och förebygga! För fukt och mögel är verkligen någonting man vill undvika att få i sin husgrund.

Published on  January 8th, 2014