Renoveringens fram- och baksidor

En renovering kan betyda nästan vad som helst. Det kan handla om att rusta upp ett enstaka rum, eller snarare en del av ett rum, eller så kan det handla om att göra en extremt stor förändring där man praktiskt taget gör om från grunden. Och det behöver inte vara en bostad som man renoverar, det kan vara någon annan byggnad, en bil eller till och med en möbel!

Ja, renovering är någonting som folk tycker om att ägna tid åt när de kan, och det är en väldigt härlig känsla när man är klar med renoveringen och kan ta ett steg tillbaka och beundra det nyrenoverade objektet och det jobb man lagt ner. Hur mycket man själv engagerar sig i renoveringen och hur mycket man överlåter till andra handlar om flera saker. Bland annat hur stor erfarenhet man har av att renovera någonting liknande det man nu ska göra, och bland annat hur mycket tid och energi man är villig att lägga på det. Självklart påverkar också det ekonomiska, den som har mycket pengar kan anlita någon annan till att göra renoveringen, medan den som har en begränsad budget när det gäller renoveringen är mer benägen att försöka göra så stor del av arbetet som möjligt på egen hand. För den som vill anlita finns det större möjligheter för det nu eftersom ROT-avdraget finns, där man får göra skatteavdrag för hantverkarkostnader. Man kan också göra så att man kanske gör vissa delar själv och överlåter andra delar till hantverkare. Ponera att man ska renovera ett hus som man köpt och ska flytta in i. Man kanske själv börjar med förarbetet, och planerar hur det ska bli och vad som ska göras och kanske river ut en vägg eller liknande. Sedan tar man in hantverkare som kan få göra en hel massa saker, som:
• Kakla
• Lägga parkett
• Dra vattenledningar
• Ordna med ström och elektricitet
• Måla och tapetsera
Och så vidare. De får helt enkelt göra grovjobbet som de kan bäst, eftersom de är proffs. Sedan går du själv in i slutet och gör finputsningar och nödvändiga detaljer. En av dessa viktiga detaljer många glömmer är det här med hemlarmet, det är väldigt lätt att inte tänka på det när man ska flytta in, men det är väldigt bra att ha det på plats från dag ett. På Sectoralarm.se finns ett stort utbud av olika hemlarm och inbrottslarm man kan installera när renoveringen är färdig, så att det hem man sen flyttar in i är säkert och tryggt.

Att tänka på under renoveringen

Det är lätt att en sådan här sak som att renovera blir lite övermäktig, särskilt om man ska göra mycket av arbetet själv. Det är inte alls någon ovanlighet att det kan leda tills stora osämjor när ett par eller en familj ska renovera tillsammans, och det är inte så konstigt när man tänker på det. Det är många beslut som ska tas, det kommer bli fel någonstans på vägen och det kommer vara väldigt lätt att skylla på någon annan mitt i sin frustration. Så var medvetna om att detta kan hända och se till att lägga upp en strategi för konflikthantering innan ni börjar renovera! Läs mer i den här artikeln i Sydsvenskan om att renovera sönder ett förhållande.
 

Published on  August 5th, 2019