Sälj din bil – på egen hand eller med hjälp

Det är populärt att köpa begagnade bilarDet går att sälja nästan vilken bil som helst, om priset är det rätta. Det innebär dock en del pappersarbete. Därför väljer många att ta hjälp av ett företag för att få bilen såld. Det minskar också risken för att bli lurad.

Att köpa begagnade bilar är mycket populärt. En snabb sökning på exempelvis Blocket visar att det finns nästan hur många bilar som helst till salu i vårt avlånga land. Om du istället, å andra sidan, väljer att sälj din bil med hjälp av bilweb.se eller något annat företag minskar risken för att du ska bli lurad. Nackdelen är att det inte kan bli någon budgivning, på samma sätt som när man säljer bilen privat. Å andra sidan tycker många att det är krångligt att sälja en bil till en privatperson. Det är förståeligt, men det är också något som utnyttjas av bedragare.

Vill man ha en riktigt snabb affär kan man vända sig till företag av den typ som nämns i den här texten. För dem tar det bara 45 minuter att bestämma vad de är beredda att betala, och sedan är det så att säga take it or leave it som gäller.

 

Att sälja privat

 

Om du tror att det finns någon som är villig att betala mer än vad ett företag vill ge kan du annonsera på en eller flera annonssajter, eller varför inte på en auktionssajt som Tradera?

I en artikel i Aftonbladet hittar vi följande tips på vad du bör tänka på om du väljer att sälja bilen med en annons.

 


1. Skriv en tydlig och saklig rubrik. När du fyller i registreringsnumret hämtas uppgifter från Transportstyrelsen om modell- och tillverkningsår, växellåda, bränsle och för vissa även miltal. Uppgifter som saknas bör skrivas med i annonstexten.
2. Tänk sedan vad du själv skulle vilja veta om det var du som köpte bilen. Berätta om bilens utrustning, skick och servicehistorik. Berätta om det följer med vinter/sommardäck.
3. Annonser med längre annonstexter säljer generellt fortare än de med kort annonstext.
4. Det är viktigt att vara ärlig. Om du skriver med eventuella fel och skador får du köpare som faktiskt vill ha bilen i dess befintliga skick, varken du eller köparen behöver bli besviken.
5. Gör gärna en stavningskontroll med en vän eller i ett textredigeringsprogram. En rättstavad text ger ett bättre intryck.

 

Slutligen en varning: se upp för annonser på Blocket där någon erbjuder sig att sälja din bil åt dig. Det finns många seriösa företag som arbetar med detta, men om en privatperson gör detsamma handlar det dessvärre ofta om bedrägerier. Detta berättar polisen i Järfälla för lokaltidningen i kommunen.

Published on  May 2nd, 2023