Att leva efter zero waste
Vi svenskar älskar att renovera och nu när våren är här kliar det extra mycket i fingrarna av att få sätta igång med olika projekt. Men kanske ska man denna vår tänka mer på återvining och ändra vanor än att bygga om?
Visst, att bygga om och bygga nytt för att få in miljövänlig bergvärme eller energisnåla fönster är självfallet alltid en god idé. Men handlar det om att renovrea om för att skapa en ny köksö eller för att måla om väggen i vardagsrummet - igen, så kan det vara god tid att nu stanna upp och fundera på avrför man gör det och kanske om man inte ksa fundera på att ändra sin inställning till återvinning och försöka se hur mycket sopor man kan spara istället för att bidra med mer sopor till det stora berget. Nu har zero waste-rörelsen startat skriver Sveriges Radio där man ska försöka leva utan att lämna några spår av sopr efter sig och då vi konsumerar som om vi hade tre jordklot är det allt fler som hänger på denna nya trend, eller sätt att leva. Vissa väljer att börja lugnt och testa någon månad med att vara medveten om alla de sopor man slänger, läs mer om Ada i Göteborgs Posten, medan andra helt sadlat om och ändrat sitt leverne.
9 kilo eller 461 kilo sopor
Familjen det talas mycket om just nu är Mårtensson Berezecki och i Aftonbladet går det att läsa att under ett helt år gör familjen av med endast nio kilo sopor, och genom att jämföra en vanlig människa som gör av med 461 kilo om året så är det galet stor skillnad och inger stor respekt. Vad de gör är att återvinner allt utom dammsugarpåsar och vissa badrumsprodukter och de tänker även att inte lämna matrester för att där minska på svinnet. istället för att sorter på en gång i mängder av olika påsar så väljer de att lägga allt i en och samma påse för att sedan när det är dags att återvinna så går de igenom vart allt ska hamna. detta bidrar till att det inte blir lika jobbigt att inte få sopor.
Vad man kan göra som enskild perosn är att först och främst bli mer medveten om hur mycket som vi slänge som vi faktiskt inte bör slänga samt at tänka på hur vi lever och vad vi kan göra för att leva ett mer miljövänligt liv. Många bäckar små.