Att tänka på vid köp av begagnad bil

Det finns mycket att tänka på när du tänker köpa en begagnad bil. Här är några saker som du bör lägga högst vikt vid.

Det är bra om du gör en förbedelse inför köpet av bil. Innan du börjar leta så gör en budget och sätt ett maxpris på vad du är villig att betala för bilen. Nästa steg är att bestämma dig för vilken typ av bil som lever upp till kraven som du letar efter. Glöm inte bort att titta på den totala kostnaden för bilen så som skatt och försäkring.

Bilhandlare eller privat?

Du kan välja en bilhandlare eller privat person att handla din bil ifrån. När du väljer att handla din bil hos en bilhandlare så minskar en del risker. Bilhandlarna inspekterar sina bilar och åtgärdar felen som de eventuellt har hittat. När du handlar hos en bilhandlare är du bättre skyddad som köpare. Om du hittar fel eller brister så har du rätt att få felen åtgärdade om du kan bevisa att bilhandlaren är den som är ansvarig. Denna del kan inte avtalas bort i köpekontraktet med bilhandlaren. Om ett fel som visar sig sex månader efter leveransen så anses felet ha funnits vid leverans. Annars måste bilhandlaren kunna bevisa att felet inte fanns när bilen levererades.

Köper du av en privatperson så är det rättsliga skyddet mycket mindre. En privatperson kan utesluta ansvar för fel i kontraktet. Undantaget från detta är när det bedrägeri eller grov oaktsamhet kan bevisas.

Kriterier för att hitta den rätta bilen för dig.

När du söker efter ett begagnat fordon så finns det oftast en hel uppsjö att välja mellan. Det bästa är att begränsa dina sökkriterier så att du får den bästa matchningen på vad du söker. Dessa sökkriterier kan vara bra att ta med:

  • Förbrukning och utsläpp
  • Årsmodell
  • Mätarinställning
  • Var finns bilen
  • Hur har bilen används?
  • Manuell eller automatare
  • Drivmedel

Granska annonser

Desto mer detaljerad beskrivning av den begagnade bilen desto bättre är det. När annonsen både tar upp svaga och starka punkter om bilen så har säljaren gjort ett första steg för att vara ärlig och trovärdig. När du läser en annons så fråga dig själv om den verkar trovärdig.
Bilder är viktiga till annonserna. Se om bilderna på bilen stämmer överens med det som beskrivs i annonstexten.

Published on  March 12th, 2019